top of page
  • Writer's pictureToni Lempinen

Lemmen aalloilla

You look like you smell of honey and no pain - let me have a taste of that


Aika Helsingissä on kulunut verkkaisesti työn pitäessä minut kiireisenä. Viimeisestä postauksesta onkin jo aikaa eikä inspiraatiota uuteen nousuun ole juuri ollut. Muutamia kirjoituksia olen kirjoittanut niin sanotusti jemmaan niitä kuitenkaan julkaisematta. Ajankohta ei ole ollut vain oikea. Oikeastaan vika on myös läppärissäni, joka on nyt jollain tasolla rikki. Tätä postausta väsäilen yövuoron uinuvassa hiljaisuudessa potilaiden laskiessa lampaita Höyhensaarten hellässä huomassa. Kello on 00.07 ja kierto on juuri lopetettu. Toinen yökkö katsoo telkkarista murhamysteerejä ja toinen yökkö huitelee teillä tietämättömillä etsien eilistä päivää. Tämä on juuri sopiva hetki jymyuutisen kertomista varten.


Koulunpenkki kutsuu taas syksyllä seksuaalineuvonnan merkeissä ammattikorkeakoulu Metropoliassa. Oui. Minusta tulee isona seksuaalineuvoja, toisin sanoen seksologian ammattihenkilö ja asiantuntija. Koulutus kestää noin vuoden ja laajuudeltaan se on 30 opintopistettä. Jos aihe osoittautuu opiskelun aspektissa vieläkin kiintoisammaksi, on mahdollista opiskella vielä seksuaaliterapeutiksi tai seksuaalikasvattajaksi. Ilokseni voin ilmoittaa, että minut hyväksyttiin koulutukseen ja nyt säästän hurjaa vauhtia roposiani koulutuksen kustantamiseksi.


Haasteeksi tulee osoittautumaan kaikkiaan 108 tuntia pidettävä seksuaalineuvonta, joka minun on tehtävä työn ohella. Onneksi 108 tuntiin lasketaan myös seksuaalineuvontaan valmistautuminen. Sen toteuttamiseksi olen kehitellyt mielenkiintoisen suunnitelman. Kaikki alkaa sosiaalisesta mediasta - Facebookista. Olen ollut yhteyksissä Sateenkaari-Suomi -nimisen ryhmän ylläpitoon. Tarkoituksena on kerätä ryhmän jäseniltä seksuaalisuuteen ja seksiin yms. liittyviä mieltä askarruttavia kysymyksiä, joita tutkin kaikessa hiljaisuudessani ja jaan ne aihealueittain erilaisiin kategorioihin. Sen jälkeen sovin ajankohdan, jolloin pidän live stream -videokeskusteluja, joissa käyn kysymyksiä läpi vastaillen niihin parhaani mukaan. Ensin tietenkin perehdyn niihin ja etsin mahdollisuuksien mukaan näyttöön perustuvaa lähteistöä, johon vastaukseni pohjaan. Tarkoituksena on luoda avoin keskustelu seksuaalisuuteen liittyen. Tähän menee jo useampi tunti. Jos oikein innostun, saatan levittäytyä myös muihin Facebook-ryhmiin valistaen seksuaalista hyvinvointia ja terveyttä.


Lisäksi tavoitteena on tuoda minut lähemmäksi ihmisiä. Jossain vaiheessa alan pitää yksityisiä Skype-istuntoja asiakkaitteni kanssa, jolloin voimme keskustella yksilöllisiin tarpeisiin perustuen asioista, joista asiakkaat haluavat keskustella - ihan niin kuin oikea terapeutti. Koulussa opiskelemme seksologian peruskäsitteitä ja harjoittelemme asiakkaan kohtaamista erilaisissa harjoituksissa. Samaan aikaan olen todella innostunut mutta samalla opiskelun tuoma julkisuus pelottaa minua. Ihmiset voivat tulevaisuudessa tunnistaa minut kadulla ja tulla juttelemaan. Sosiaalisena olentona tämä ei ajatuksen tasolla hätkäytä. Toisaalta haluaisin vain olla omassa pikku kuplassani tavallisena stadilaisena pulliaisena muiden tietämättömissä.


"You must have known you were wrong when your fingers were dipped inside me searching for honey that would not come for you." - Rupi Kaur


Vakinaistetun työsuhteen myötä taloudellinen tilanne on stabiloitunut jonkin verran vaikka töissä onkin ajoittain melko rankkaa. Kahden viikon kuluttua HUSsilla otetaan käyttöön uusi potilastietojärjestelmä Apotti, joka pistää pakan sekaisin lopullisesti. Onneksi Helsingistä olen saanut uusia ihania ystäviä.


Sarah alias Mustikkamuikkeli auttoi muutossa ja on opettanut minua Helsingin tavoille.

Nyt kello on 22.34 ja päivämäärä on 5.2. Apotti on korkattu ja elämä jatkuu - ja potilaat ovat ennen kaikkea elossa. Läppäri nousi tuhkista uuden latausjohdon virittämänä. Loin katseen Spotifyn Viikon suositukset -listaan ja Jody Wisterhoffin, Sian Evansin sekä Chicanen luoman trion kappale The bridge soi taustalla. Otin juuri 1,9mg melatoniinia Nukkumatin houkuttelemiseksi viettelysten vällyjeni väliin. Millainen on sinun Nukkumattisi tai Nukkumaijasi?


Otatko sinä hänet lusikkaasi vai käperrytkö hänen syleilyynsä? Milloin päädytte nukkumaan asti?

94 views0 comments
bottom of page