Maailman terveysjärjestö WHO ja seksuaalisuus - ajatuksia tasa-arvosta
- Toni Lempinen
- Mar 17, 2020
- 3 min read
Maailman terveysjärjestö WHO (World health organization) on maailmanlaajuinen edellä kävijä terveyden edistäjänä ja suojelijana. Järjestö perustettiin jo 7. huhtikuuta vuonna 1948 Genevessä, Sveitsissä. Päätin tässä tutustua heidän nettisivuihin ja sieltähän löytyi vaikka mitä mielenkiintoista!

Sukupuoli
Sukupuoli viittaa biologisiin ominaisuuksiin, jotka määrittelevät ihmisen naiseksi tai mieheksi. Tämä biologisten erityispiirteiden määritelmä ei ole toisiaan poissulkeva, sillä on olemassa yksilöitä, jotka omaavat molempia piirteitä. Silti niillä pyritään erottamaan ihmiset miehiksi ja naisiksi. Yksilöä, jolla on sekä miehen että naisen genitaaleja muistuttava sukupuolielin, kutsutaan nimellä hermafrodiitti, joka on vahvasti kytköksissä intersukupuolisuuteen eli käsitteeseen, jonka mukaan ihmistä ei voida luokitella mieheksi tai naiseksi pelkästään sukupuolielinten ulkonäön perusteella. Nämä ihmiset voivat identifioida itsensä muunsukupuolisiksi.
Seksuaalisuus
Seksuaaliterveyttä ei voida määritellä, ymmärtää tai tehdä toimintakuntoiseksi ilman seksuaalisuuden laajaa hienotunteisuutta, joka toimii tarpeellisten käyttäytymismallien sekä seksuaaliterveyteen liittyvien ja sitä edistävien lopputulosten perustana. Toimiva määritelmä seksuaalisuudelle on koko elämän kantava keskeinen ihmisyyden näkökulma, joka käsittää seksin, sukupuoli-identiteetit ja roolit, seksuaalisen suuntautumisen, eroottisuuden, nautinnon, intiimiyden ja lisääntymisen. Seksuaalisuus on alati kehittyvää ja se ilmenee ajatuksissa, fantasioissa, haluissa, uskomuksissa, asenteissa, arvoissa, käyttäytymismalleissa, käytännössä, rooleissa ja parisuhteissa. Seksuaalisuus voi sisällyttää kaikki nämä ulottuvuudet mutta niitä kaikkia ei aina koeta tai ilmaista. Seksuaalisuuteen vaikuttaa biologisen, psykologisen, sosiaalisen, taloudellisen, poliittisen, kulttuurillisen, juridisen, historiallisen, uskonnollisen ja hengellisten tekijöiden vuorovaikutus.
Seksuaaliterveys
Tämän hetkisen työskentelymääritelmän mukaan seksuaaliterveydellä tarkoitetaan fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tasoa suhteessa seksuaalisuuteen. Seksuaaliterveys vaatii myönteisen ja kunnioittavan lähestymistavan seksuaalisuuteen ja seksuaalisiin parisuhteisiin, samoin kuin mahdollisuuteen saada nautinnollisia ja turvallisia seksuaalisia kokemuksia ilman pakottamista, syrjintää ja pahoinpitelyä. Seksuaaliterveyden hankkimiseksi ja ylläpitämiseksi yksilöiden seksuaalioikeuksia tulee kunnioittaa, suojella ja toteuttaa.
Seksuaalioikeudet
Seksuaaliterveyttä ei voida saavuttaa ja ylläpitää ilman ihmisoikeuksien kunnioitusta ja niiden suojelemista. Alla oleva määritelmä seksuaalioikeuksista on tuki jatkuvaan keskusteluun seksuaaliterveyteen liittyvistä ihmisoikeuksista. Seksuaaliterveyden toteutuminen on sidottu siihen, missä määrin ihmisoikeuksia kunnioitetaan, suojellaan ja toteutetaan. Seksuaalioikeudet käsittävät tietyt ihmisoikeudet, jotka on jo tunnustettu kansainvälisissä ja alueellisissa ihmisoikeusasiakirjoissa ja muissa konsensusasiakirjoissa sekä kansallisessa lainsäädännössä. Seksuaaliterveyden toteutumiseen kriittisiä oikeuksia ovat:
oikeudet tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen.
oikeus olla vapaa kidutuksesta, julmuudesta, epäinhimillisyydestä, halventavasta kohtelusta tai rangaistuksesta.
oikeus yksityisyyteen ja koskemattomuuteen.
oikeudet korkeimpiin saavutettavissa oleviin terveysstandardeihin (seksuaaliterveys mukaan lukien) ja sosiaaliturvaan.
oikeus mennä naimisiin, löytää perhe ja solmia avioliitto, johon kuuluu täydellinen suostumus sekä tasa-arvo avioliiton alussa, aikana ja sen purkautuessa.
oikeus päättää lasten lukumäärästä.
oikeus tietoon sekä koulutukseen.
oikeudet mielipiteen ja ilmaisun vapauteen.
oikeus tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin perusoikeuksien loukkauksista.
Ihmisoikeuksien vastuullinen harjoittaminen edellyttää, että kaikki ihmiset kunnioittavat muiden oikeuksia. Nykyisten ihmisoikeuksien soveltaminen seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen ovat seksuaalisia oikeuksia. Seksuaaliset oikeudet suojaavat kaikkien ihmisten oikeuksia toteuttaa ja ilmaista seksuaalisuuttaan ja nauttia seksuaaliterveydestä ottaen asianmukaisesti huomioon muiden oikeudet ja suojaamalla syrjinnältä.

Unelma tasa-arvoisesta tulevaisuudesta.
Lukiessani WHO:n listaamia seksuaalioikeuksia voin vain todeta miten onnekkaita olemmekaan saadessamme asua Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa. Paljon on saavutettu mutta silti on vielä paljon tehtävää lisätäksemme maailmanlaajuisesti toteutuvia seksuaalioikeuksia ja sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Kuinka paljon on valtioita, joissa mies voi ottaa vaimokseen alaikäisen tytön vasten tämän tahtoa? Kuinka monessa maassa homoseksuaalisuus on yhä kuolemantuomiolla rangaistava rikos? Kuinka monessa valtiossa tytön sukupuolielimet silputaan ympärillä vallitsevan uskonnon ja sosiokulttuurin hyväksymänä normina? Kuinka monessa maassa naisen oletetaan pysyvän kotona samalla kun mies käy työssä? Miksi poikia ympärileikataan vasten heidän tahtoaan? Miksi miehen euro on naisen 80 senttiä? Miksi tummaihoinen on automaattisesti rikollinen? Miksi muka valkoihoisilla ihmisillä ei ole omaa kulttuuria? Miksi transsukupuolisten ihmisten on hankala päästä hoitoon?

Jokin aika sitten sosiaalisessa mediassa puhututti Cynthia Nixonin ”be a lady, they said” -niminen video, jossa otetaan vahvasti kantaa naisiin kohdistuviin odotuksiin ja ennakkoluuloihin. Siitä käy ilmi kuinka absurdeja ne ovat ja kuinka ne lisäävät esimerkiksi ulkonäköpaineita ja sitä kautta lietsovat jo pelkästään naisten välistä epätasa-arvoa. Minun mieleni tekisi tehdä vastaava video miehiin kohdistuvista odotuksista ja ennakkoluuloista – toksisesta maskuliinisuudesta ja kaksoismoraalista. Siitä, miten ne lisäävät miehiin kohdistuvia odotuksia ja suorituspaineita ja riittämättömyyden tunnetta miehissä itsessään.

Kaksoismoraali - moraali joka asettaa erilaisia vaatimuksia eri yksilöille t. ryhmille; yksilön t. yhteisön moraalivaatimusten ja omien tekojen ristiriitaisuudesta, us. = tekopyhyys, ulkokultaisuus.
- Kielitoimiston sanakirja
Maailmaa ei muuteta hetkessä eikä päivässä. Jokainen askel kohti seksuaalioikeuksien ja tasa-arvon toteutumista auttaa meitä rakentamaan paremman ja kestävämmän yhteiskunnan ja vie meitä kohti parempaa huomista.

Comments